Garanție 90 de zile. 5% extra reducere la plata card.

  arrow Înapoi la meniu
  Produse
  tuia smaragd
  octombrie 6, 2021

  Tuia smaragd. Totul despre plantarea, creșterea și îngrijirea acestui arbore ornamental

  Share

  Tuia smaragd sau “Emerald Green Arborvitae” este un arbore ornamental rezistent, cu aspect estetic deosebit, ideal pentru crearea de garduri vii și decorarea curților și a grădinilor. În acest articol îți oferim toate informațiile de care ai nevoie despre plantarea, creșterea și îngrijirea sa.

  Originea și aspectul arborelui tuia smaragd

  Denumirea comună de “arborvitae” sau „copac al vieții” provine de la primii coloniști din America de Nord care au aflat de la amerindieni că frunzele copacului, seva, coaja și crengile aveau proprietăți medicinale.

  “Smaragd” provine din limba daneză și înseamnă “smarald”, datorită frunzișului moale și dens, de un verde bogat și strălucitor, care crește sub formă conică. Tuia smaragd a început să fie folosit ca răsad în Danemarca anilor ’50 datorită capacității sale de a rezista la temperaturi foarte scăzute, boli, dăunători și secetă.

  Textura frunzișului și faptul că își păstrează culoarea verde pe întreaga perioadă de vegetație fac din acest arbore o alegere excelentă pentru amenajarea oricărui peisaj sau decor. Tuia smaragd poate fi folosit pentru evidențierea anumitor puncte ale grădinii, ca plantă de bază pentru un decor elegant sau pentru crearea unui gard viu care oferă curții tale un aspect atractiv și elegant, protecție împotriva vântului, a zgomotului ori a prafului, precum și intimitate.

  Ce înălțime și ce rată de creștere are tuia smaragd?

  Acest arbore ornamental atinge 5-6 metri înălțime când ajunge la maturitate. Frunzișul său are în medie o lățime de 1-1,2 metri, el fiind alegerea perfectă și pentru amplasarea în spații înguste.

  Până la maturitate, tuia smaragd crește cu 30-50 centimetri pe an, rata de creștere fiind de 15-20 centimetri pe an la arborele adult. Rata redusă de creștere este un alt motiv pentru care tuia smaragd este preferința multor cumpărători, aspectul său modificandu-se în timp într-un ritm echilibrat.

  Când și cum se plantează tuia smaragd?

  Pentru arborii plantați în mediul exterior (curte, gradină) cea mai bună perioadă de plantare este toamna pentru că arborele nu trebuie să lupte cu căldura extremă și se “prinde” cu ușurință.

  Iată cum trebuie să pregătești locul de plantare:

  • îndepărtează buruienile, iarba de gazon (dacă este cazul) și eventualele resturi; afânează solul cu ajutorul unei cazmale;
  • sapă o groapă cu o lățime dublă față de dimensiunea balotului în care este înrădăcinat arborele, însă nu mai adâncă decât înălțimea balotului;
  • scoate cu grijă balotul din containerul în care a fost livrat și pune-l în groapă;
  • astupă groapa încet și cu atenție – dacă solul este prea bătătorit, rădăcinile se pot sufoca;
  • pune deasupra un strat de 5-7 centrimetri de compost pentru a ajuta solul să rețină umiditatea.

  În ghiveci, tuia smaragd poate fi plantat în orice perioadă a anului cu condiția ca solul din ghiveci să nu fie înghețat.

  De ce condiții climaterice are nevoie?

  Tuia smaragd se dezvoltă foarte bine în plin soare, dar poate crește și în semi-umbră. Ca să prospere, arborele are nevoie de cel puțin 6 ore de expunere directă la lumina soarelui în fiecare zi. Trebuie să ai grijă unde îl plantezi, pentru că prea multă umbră îi încetinește creșterea.

  Aerul nu trebuie să fie prea umed, pentru că poate favoriza apariția de boli fungice. În ceea ce privește temperatura, odată ajuns la maturitate, tuia smaragd rezistă atât la secetă, cât și la temperaturi foarte scăzute, putând tolera zăpada și gerul.

  Care este distanța recomandată de plantare?

  Dacă vrei să creezi un gard viu din tuia smaragd, se recomandă să lași între arbori o distanță de minim 50 de centimetri. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de zona pe care vrei să o decorezi cu gardul viu, această distanță poate să fie de până la 1,2 metri. Distanța dintre arbori le permite să crească păstrându-și forma conică, estetică, a frunzișului.

  Ce tip de sol preferă tuia smaragd?

  Fiind una dintre cele mai adaptabile specii de tuia, se poate dezvolta într-o varietate de soluri. Solul cel mai prielnic este cel calcaros, bine drenat, cu niveluri de pH neutre sau alcaline în intervalul 6-8, umiditatea consistentă ajutând copacul să crească frumos.

  Cum se îngrijește tuia smaragd?

  În primele luni după plantare are nevoie să fie udat de două ori pe săptămână, după care este suficientă udarea o dată pe săptămână.

  În ceea ce privește toaletarea, aceasta nu este obligatorie, însă este recomandată pentru păstrarea aspectului estetic și uniform. Este indicat ca toaletarea să se facă primăvara și să se evite tăierea drastică din vârful arborelui. Retezarea ramurilor uscate, rupte sau bolnave previne ofilirea inestetică și stimulează creșterea de frunziș nou și des.

  Sunt necesare îngrășămintele pentru tuia smaragd?

  În general, nu. Doar în cazul în care arborele are frunzișul rar și risipit, poți să îi stimulezi creșterea folosind un fertilizant de la un magazin de specialitate.

  Nu trebuie să îți faci griji în privința plantării, creșterii și îngrijirii acestui arbore elegant, pentru că pepiniera noastră de tuia livrează toți arborii cu instrucțiuni exacte de plantare și îngrijire și 60 de zile garanție.

  Te așteptăm să comanzi acest arbore ornamental elegant și rezistent pentru a-ți înfrumuseța casa sau grădina!

  Nu aveai de gând sa abandonezi coșul, nu-i asa?

  Introdu adresa de email pentru a-ți salva coșul de cumpărături pentru mai târziu. Și cine știe, poate chiar îți vom trimite un cod de reducere de 10%. 😉

  Select your currency
  RON Romanian leu