Garanție 90 de zile. 5% extra reducere la plata card.

    arrow Înapoi la meniu
    Produse
    bg image for article
    12, March 2021 3 minutes read

    Tot ce trebuie să știi despre tuia.

    Share

    Pentru persoanele care sunt fascinațe de design, grădinărit și landscaping, arborele de tuia este de departe cel mai îndrăgit arbore decorativ. Este ideal datorită designului atrăgător și ușurinței de cultivare, dar mai ales de îngrijire. Pentru cei mai mulți, tuia este un arbore care ne aduce aminte de magia Crăciunului datorită similiarității cu bradul.

    Ne-am gândit să îţi punem la dispoziţie un ghid despre tuia care îţi va răspunde la toate curiozitățile despre acest arbore ce ne fascinează de sute de ani şi care sperăm să te ajute să înţelegi dacă este potrivit pentru tine şi familia ta ca mod de îngrijire, înmulţire şi modalităţi de decorare.

    Tuia este un arbore care aparține familiei Cupressaceae, fiind originar din regiunile nord americane. Acesta este folosit, de regulă, pentru designul interior/stradal sau chiar și în medicină. În America poartă denumirea de Arborvitae care vine din latină și înseamnă ”arborele vieții”. Numele arborelui vine din grecescul thyia (tămâie), datorită mirosului pe care îl are lemnul.

    Ce este tuia?

    Tuia este o specie care cuprinde atât arbori, cât și arbuști de dimensiuni medii și mari (unii pot ajunge la dimensiuni de până la 60 de metri). De regulă, se utilizează în grădini, deoarece oriunde ar fi plantat, acesta are un aspect frumos decorativ și, prin simpla lui tundere, poate ajunge la forme foarte frumoase.

    Arborele are o creștere rapidă și poate ajunge cu ușurință la o înălțime de 10-15 metri. Acesta are un trunchi drept care are o terminație piramidală sau alungită, iar scoarța este de culoare brun-portocalie. Frunzele sunt mici, dese și formează o coroană foarte bogată de culoare verde închis. Există, totuși, specii la care în timpul iernii, culoarea devine gălbuie. Conurile de culoare negru albastrui sau brumate cresc până la 2 cm având un aspect rotunjit ușor ascuțit în vârf.

    Tuia Thuja Occidentalis Smaragd

    Unde întâlnești cel mai des tuia?

    Tuia este un arbore care a pătruns de ani buni în România și este popular, pentru că are o coroană foarte bogată și ușor de modelat, astfel încât să se poată obţine niște forme minunate. Oriunde te duci, cel mai probabil vei observa această specie drept gard viu pentru grădinile oamenilor, parcuri sau grădini publice.

    article img Thuja Occidentalis Smaragd

    Câte specii de tuia există și care sunt ele?

    De regulă, putem întâlni 4 specii de tuia:

    • Thuja occidentalis, originară din America de Nord;
    • Thuja orientalis, originară din China;
    • Thuja plicata, originară din Alaska, California și de pe coasta Pacificului;
    • Thuja standishii, originară din Japonia.

    Cum se plantează tuia?

    Plantarea începe cu săparea unei gropi care să aibă dimensiuni mai mari decât balotul de pământ. Odată ce ai săpat groapa, torni apă pentru a se forma o mocirlă, iar apoi scufunzi balotul arborelui în ea. De regulă, se face acest procedeu ca solul să aibă un bun contact cu rădăcina, iar pentru a nu exista goluri de aer trebuie completat cu restul de pământ existent.

    După plantare, arborele trebuie udat cu apă pentru a pătrunde la rădăcini. Pentru ca apa să nu se scurgă pe lângă tuia poți bătători pământul în jurul arborelui pentru a se forma în jur o zonă ovală și să nu îi mai permită apei să treacă.

    Distanta plantare tuia

    Dacă dorești să formezi un gard viu din tuia, între arbori trebuie să existe o distanţă de plantare tuia de minimum 50 de centimetri și ai nevoie de exemplare cu o înălțime cuprinsă între 1.2-1.5 metri.

    Înmulţire tuia

    De regulă, tuia se poate înmulți prin semințe (primăvara) sau prin butași (toamna sau primăvara). Rămâne la alegerea ta când vrei să îl înmulțești, dar este bine să știi detalii despre aceste metode de înmulțire.

    • Butașii reprezintă lujerii semi-lemnificati cu dimensiuni de până la 10 cm lungime. Procedeul de înmulţire cu butaşi are loc toamna sau primăvara pentru cele mai mari șanse de reușită. Se introduc butașii în pământ cu o distanță de câțiva centimetri între ei și se udă periodic pentru ca solul să fie mereu umed. În sezonul friguros, butașii trebuie protejați cu folie de plastic. După o lună de la plantare, ramurile vor avea rădăcini. Se recomandă înmulţire tuia prin butași, deoarece arborii rezultați vor fi identici cu părinții.
    • Pe lângă butași, tuia se mai înmulţescprin marcotaj. La marcotaj se îngroapă o ramură mai joasă a arborelui așteptând ca aceasta să prindă rădăcini și astfel se va naște o nouă plantă. După ce ramura care a fost îngropată în pământ se va prinde, ea va trebui separată de planta mamă.

    La înmulțirea prin semințe, conurile trebuiesc recoltate în luna septembrie, iar după câteva săptămâni se va face stratificarea semințelor. Deși această metodă este foarte eficientă, planta nu va moșteni caracteristicile plantei mamă. Este recomandat să semeni semințele în luna mai, la o adâncime de jumătate de centimetru.

    Cum se ingrijeste tuia?

    Deși tuia este un arbore rezistent la boli, ca arborele să aibă o viață lungă trebuie să aibă parte de o îngrijire corespunzătoare, pentru că aceste conifere pot dezvolta probleme specifice.

    Pentru început, tuia trebuie udat o dată la două zile când este cald afară, iar în primele două săptămâni după ce a fost plantat, arborele trebuie udat zilnic. Abia după prima lună de la plantare poți să rărești frecvența udării și dacă afară nu este prea cald, să îl uzi o dată la două săptămâni.

    Partea bună este că cest conifer nu necesită un anumit tip de fertilizare complicată. Indicat este ca tuia să fie retezat la vârfuri pentru a se dezvolta armonios și rapid. În cazul în care crezi că ai probleme cu grădina sau cu arborii, poți folosi fertilizant de două ori pe an primăvara şi toamna sau după ce a fost ultimul îngheț.

    Care sunt cele mai importante beneficii pentru care oamenii aleg arborii de tuia

    Arborele va oferi grădinii tale un plus de eleganță și de bogăție, indiferent cât de mare sau mic este cel pe care îl vei planta sau aduce acasă.

    Bucuria tuturor clienţilor noştri vine din faptul că este foarte uşor de întreţinut, ramâne pe tot parcursul anului verde (în afară de anumite specii) şi poate trăi peste o mie de ani. În plus, îl poți modela în forme foarte frumoase și după bunul plac pentru a scoate în evidență trăsăturile cele mai importante ale grădinii tale.

    Pe lângă toate acestea, tuia are şi aplicații în medicină, deoarece din el se pot obține produse derivate atât pentru uz extern, cât și pentru uz intern, în vederea ameliorării unor boli cum ar fi negii, guta sau artrita, reumatism sau mâncărimi ale pielii.

    Care sunt cele mai întâlnite boli care atacă tuia?

    ·       Berckmann’s Blight

    Această boală se instalează la ramurile tinere, iar apoi spre tot arborele și se manifestă prin necrozarea ramurilor din exterior spre interiorul coroanei. Odată cu necrozarea ramurilor, ele își vor schimba culoarea din verde în maro roșcat. Se recomandă tăierea ramurilor afectate pentru a opri extinderea ei, iar udările excesive trebuie evitate.

    ·       Cercospora Needle Blight

    La această boală, ramurile bătrâne sunt primele vizate, iar apoi se extinde și către cele tinere. Ramurile se vor usca de la baza trunchiului către exterior, iar culoarea caracteristică acestei boli este galben sau maro brun. Se recomandă ca tuia să fie scuturat bine, iar apoi spălat cu jetul de apă, pentru a se putea aplica tratamente speciale la un interval de 5-7 zile.

    ·       Kabatina Blight

    Boala este cauzată de ciuperca Kabatina Thujae. Aceasta trebuie tratată la timp pentru a nu se extinde către tot arborele, deoarece provoacă leziuni coroanei și scoarței. În general, insectele, vântul și ploaia pot răspândi această boală. Semnele se vor vedea după un an de zile, deoarece iernează în interiorul plantei și începe să se fructifice în luna aprilie. Pentru a evita uscarea și căderea lăstarilor, trebuie să aplici tratamentele necesare și să eviți tunderea pe timpul umed chiar dacă consideri că are nevoie de o refacere a formei coroanei.

    De ce se poate usca tuia?

    O cauză des întâlnită la uscarea arborilor tuia este aceea că nu se acomodează cu condițiile din România (temperatură şi sol). Totuși, există și cazuri în care tuia se poate usca din cauza lipsei de apă. Trebuie să fii foarte atent la cât de mult o uzi sau la cât de des o faci.

    Se recomandă udarea săptămânală, dar să nu se exagereze cu cantitatea de apă utilizată. În cazul în care nu știi cât de multă apă ar avea nevoie, poți băga un deget în pământ, la 3 cm de sol pentru a vedea dacă pământul este uscat sau dacă mai trebuie să îl uzi.

    Tuia este o specie de arbori pe care te poți bucura să o vezi peste tot, atât în ghivece în case, cât și în curți și grădini interioare. Te vei bucura să o vezi atât iarna, cât și vara datorită faptului că este mereu verde și pare să aibă o viață veșnică.

    Te aşteptăm la pepiniera noastră ca să vorbeşti cu un consultant şi să achiziţionezi arbuştii de tuia cei mai potriviţi pentru grădina ta.

    Nu aveai de gând sa abandonezi coșul, nu-i asa?

    Introdu adresa de email pentru a-ți salva coșul de cumpărături pentru mai târziu. Și cine știe, poate chiar îți vom trimite un cod de reducere de 10%. 😉

    Select your currency
    RON Romanian leu