Garanție 90 de zile. 5% extra reducere la plata card.

  arrow Înapoi la meniu
  Produse
  1, August 2023

  Secretul Frumuseții Chiparosului Leylandii: Istorie, Îngrijire și Caracteristici Unice

  Share

  Chiparosul Leylandii (Cupressocyparis leylandii) este una dintre cele mai populare și versatile plante decorative utilizate pentru a crea garduri vii și ecrane de confidențialitate. Această specie hibridă, rezultată din încrucișarea dintre două specii de chiparos, a câștigat încrederea grădinariilor pentru frunzele sale întunecate și creșterea rapidă. În acest articol, vă vom dezvălui informații despre această minunată plantă, cum să o îngrijiți corespunzător și originile sale fascinante.

  Istoria și Originea

  Chiparosul Leylandii este numit după Christopher Leyland, cel care a contribuit la dezvoltarea acestui hibrid în 1888. Acesta a fost rezultatul încrucișării dintre chiparosul californian (Cupressus macrocarpa) și chiparosul de Nootka (Chamaecyparis nootkatensis). Obiectivul inițial al acestei încrucișări a fost de a obține o plantă cu calități estetice superioare și creștere rapidă, iar chiparosul Leylandii a îndeplinit cu succes aceste așteptări.

  Caracteristici Științifice și Estetice

  Chiparosul Leylandii este un arbust sau un copac cu frunze în formă de scăriță, care pot varia de la verde deschis la verde închis. Această specie poate atinge înălțimi impresionante, de până la 30 de metri în condiții favorabile. Una dintre caracteristicile sale remarcabile este viteza de creștere, fapt care l-a transformat într-un candidat popular pentru crearea de garduri vii sau ecrane de protecție.

  Modul Corect de Îngrijire

  1. Plantarea: Chiparosul Leylandii preferă solul bine drenat și locurile bătute de soare sau semiumbre. Înainte de a planta, asigurați-vă că solul este sănătos și ușor drenabil.
  2. Udarea: În primii ani după plantare, este important să mențineți solul umed, dar nu saturat. Pe măsură ce planta se maturizează, se va adapta la condiții de secetă mai bine.
  3. Tăierea: Pentru a menține forma și dimensiunea dorită, este esențial să tăiați în mod regulat chiparosul Leylandii. Tăierea în mod corespunzător poate încuraja ramificarea și densitatea.

  Garduri Vii și Ecrane de Confidențialitate

  Datorită creșterii rapide și a frunzelor sale dens întinse, chiparosul Leylandii este o alegere populară pentru crearea de garduri vii și ecrane de confidențialitate. Este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să delimiteze spațiile din grădină sau să se protejeze de privirile curioase ale vecinilor.

  Mituri și Realitate

  • Mit: Chiparosul Leylandii este dificil de controlat în ceea ce privește înălțimea.
  • Realitate: Prin tăierea regulată, puteți controla înălțimea și forma chiparosului Leylandii conform preferințelor dvs.
  • Mit: Această specie poate supraviețui în orice sol.
  • Realitate: Chiparosul Leylandii preferă solurile bine drenate și poate avea dificultăți în soluri prea umede sau prea sărace în substanțe nutritive.
  • Mit: Nu necesită udare odată înrădăcinat.
  • Realitate: În primii ani după plantare, udarea regulată este crucială pentru dezvoltarea sănătoasă a sistemului său de rădăcini.

  Chiparosul Leylandii este o alegere excelentă pentru a crea un cadru verde în grădină, dar pentru a vă bucura de frumusețea și calitățile sale, trebuie să-l îngrijiți corespunzător. Cu cunoștințe despre caracteristicile sale științifice și îndrumări privind îngrijirea, puteți adăuga cu încredere acest arbust impresionant în peisajul grădinii voastre.

  Select your currency
  RON Romanian leu