Garanție 90 de zile. 5% extra reducere la plata card.
Pinul de munte, cunoscut și sub numele de Pinus mugo, este un arbore decorativ cu un aspect estetic deosebit, de a cărui frumusețe te poți bucura pe întreaga perioadă a anului.
În acest articol vei afla totul despre cum îl poți planta, precum și îngriji în spațiul în care îl amplasezi.
Pinul de munte este o specie de conifer din familia Pinaceae, provenind din zonele muntoase ale Europei de Sud și ale peninsulei balcanice. Astăzi el se găsește în munții Pirinei, Alpi, Carpați și Apenini.
În amenajări este întâlnit ca arbust conifer cu mai multe tulpini culcate la pământ sau sub formă de arbore pitic. Frunzișul său este veșnic verde și dispus sub formă de ace de circa 3-6 centimetri lungime. Arborele are conuri ovale, de culoare maro închis, care cresc până la 5 centimetri lungime. Semințele sale, mici, au nuanțe plăcute de galben-brun ori chiar cenușiu.
Extrem de versatil, acest arbust poate fi plantat individual sau în pâlcuri pe alei, dar și în apropierea apelor stătătoare. El poate fi cultivat și în ghivece pentru a înfrumuseța terasele și balcoanele. Des întâlnit în arta bonsaiului, poate fi folosit în egală măsură pentru amenajarea unei grădini în stil japonez.
Potriviți și pentru decorarea spațiilor urbane, mai ales datorită rezistenței la poluare, din acești arbuști se pot aranja gardurii vii, pentru că tufișul pitic crește mai mult pe lățime decât în înălțime. Foliajul deosebit al pinului de munte îl face să arate grozav lângă alte tipuri de arbori ornamentali. Un bun exemplu este arțarul japonez, bine cunoscut pentru abilitatea de a atrage vederile tuturor.
Pinul de munte are o înălțime cuprinsă între 2,5 și 4 metri și un coronament de maxim 4 metri. Arborele crește în medie cu circa 30-60 de centimetri anual.
Arbustul se dezvoltă cel mai bine în soluri umede, însă bine drenate. Mai mult, necesită zone luminoase sau parțial umbroase, unde beneficiază de expunerea solară timp de circa 8 ore. El poate crește și în soluri calcaroase, lutoase, nisipoase, însă trebuie evitată plantarea în soluri permanent umede! Acestea pot cauza probleme rădăcinii, în timp dezvoltându-se și alte afecțiuni. Pinul de munte se adaptează și la nivelul pH-ul din sol, el putându-se dezvolta în intervalul 4.5-7.5.
Plantarea este indicată în perioada de repaus vegetativ – primăvara sau toamna, într-un sol prielnic luminat și bine drenat. Dacă solul nu este suficient de bine drenat, îl poți „ajusta” adăugând materie organică și câteva găleți de pietriș.
Pasul 1
Primul pas în pregătirea arborelui este scoaterea din ambalajul cu care este livrat. Rădăcina urmează a fi udată, împreună cu pământul în care este învelită. Restul pământului se „modelează” în jurul rădăcinii. În acest fel, arbustul poate să conserve umezeala până când este plantat.
Pasul 2
Se sapă groapa de plantare, trebuind să fie de 2-3 ori mai largă și mai adâncă decât înălțimea rădăcinii pinului. Cu cât groapa este mai largă, cu atât mai bine. Pământul cu care a fost livrat se împrăștie în jurul gropii.
Pasul 3
Pinul trebuie așezat corect în cavitatea creată, aștfel încât să se fixeze corespunzător. Așadar, capătul de sus al rădăcinii trebuie să fie la nivelul solului sau puțin mai sus decât acesta.
Pasul 4
Odată așezat, cu o mână se ține pinul în poziție verticală, iar cu cealaltă se pune pământ în jurul rădăcinii. Când groapa este pe jumătate plină cu pământ, acesta poate fi umezit. După aceea, se continuă umplerea gropii până la nivelul solului, păstrându-se rădăcină liberă, fără pământ pus peste ea.
Pasul 5
În cele din urmă, se udă întreaga zonă de plantare până la o adâncime egală cu înălțimea rădăcinii.
Pasul 6
Umezeala solului trebuie păstrată, iar apariția buruienilor se impune a fi împiedicată. Prin urmare, se aplică împrejurul zonei un strat de 2.5 – 5 centimetri de mulci obținut din lemn mărunțit sau paie. Nu se presară mulci direct pe pin, deoarece acest lucru poate cauza putrezirea scoarței.
În timpul primului sezon de la plantare, arborele nu trebuie udat în fiecare zi. Consecințele constau în putrezirea rădăcinilor sau, mai mult, apariția de boli. În aceste circumstanțe, este suficient ca solul să fie păstrat la un nivel mediu de umiditate.
Pinul de munte nu necesită tundere, însă ea poate fi aplicată pentru a păstra forma estetică a coroanei. Tunderea trebuie să se facă la finalul iernii sau la începutul primăverii când mugurii (numiți și “lumânări” din cauza aspectului lor) încep să se formeze la capetele crengilor. Lumânările sunt grupate de obicei în buchete în care cea mai înaltă din buchet este înconjurată de câteva mai scurte.
Lumânarea centrală este cea din care se formează o nouă ramură principală, lungă. Totodată, lumânările mai scurte devin ramuri secundare. Pentru a se păstra aspectul compact și uniform al coroanei, se pot tăia doar lumânările principale. Acest lucru se realizează despicând jumătate din lungimea lor.
Pentru a-i stimula dezvoltarea se poate aplica, în momentul în care încep să se formeze mugurii (lumânările), diferite produse organice. Spre exemplu, îngrășământ specializat pentru arbuști și copaci, cu acțiune treptată, sau un îngrășământ cât mai natural.
Printre speciile deosebite se află pinul Ophir (Pinus Mugo Ophir), care are forma globulară, ușor neuniformă, frunziș acicular verde închis și muguri foliari de culoare albă.
Putând să crească până la 2 metri înălțime, pinul de munte Ophir prosperă în zone însorite și soluri bine drenate. Rezistent chiar și la îngheț, această specie de pin de munte este folosită cu succes în orice tip de amenajare. Fie că vorbim de parcuri, spații verzi publice ori proprietăți individuale, coniferul este gata să împodobească toate grădinile și aleile.
Dacă vrei să îți înfrumusețezi grădina, terasa sau locuința cu un arbore ornamental deosebit, alege pinul de munte. Îl livrăm rapid, din pepiniera noastră specializată plasată în Baia Mare, cu instrucțiuni de plantare și garanție 60 de zile.
Introdu adresa de email pentru a-ți salva coșul de cumpărături pentru mai târziu. Și cine știe, poate chiar îți vom trimite un cod de reducere de 10%. 😉