Garanție 90 de zile. 5% extra reducere la plata card.

    arrow Înapoi la meniu
    Produse
    molid argintiu
    octombrie 6, 2021

    Molidul Argintiu – Ghid de plantare, întreținere și creștere

    Share

    Picea Pungens Glauca, cunoscut sub denumirea populară de „molid argintiu” este un conifer ornamental cu un aspect estetic deosebit, potrivit pentru decorarea parcurilor, grădinilor și folosit adesea ca pom de Crăciun sau la amenajarea pădurilor și a gardurilor vii.

    Aspectul molidului argintiu

    Tulpina acestui arbore este dreaptă, iar culoarea scoarței variază de la brun-roșcat la cenușiu. Coroana piramidală are un diametru de 4-5 m la bază, iar mugurii sunt nerășinoși. Frunzele aciculare de culoare verde închis sau argintiu au dimensiuni de 1-2 cm și cresc dens pe ramurile orizontale. Conurile molidului argintiu au semințe lungi, sunt verzi când sunt tinere și capătă o nuanță brună la maturitate, dimensiunea lor situându-se între 10 și 15 centimetri.

    Când Picea Pungens Glauca crește în sălbăticie și înmulțirea se realizează prin semințe, acele sale au culori diferite, de la albastru-argintiu și până la verde. Arborele crește în ritm lent, putând ajunge la maturitate până la o înălțime de 15-16 metri.

    Condițiile climaterice și tipurile de sol în care prosperă

    Fiind un conifer originar din zonele muntoase, arborele are nevoie de umiditate atât în atmosferă, cât și în sol, însă fără ca aceasta să fie în exces.

    Prosperă în solurile nisipoase, afânate, turboase, are toleranță față de solurile alcaline, însă trebuie evitată plantarea în argilă. Este adaptat la temperaturile scăzute ale iernii și suportă bine vânturile puternice. Este rezistent la poluarea cu praf și fum, din acest motiv putând fi folosit în aproape orice tip de amenajare, inclusiv în zonele cu circulație rutieră intensă.

    Instrucțiuni de plantare pentru molidul argintiu

    Când este crescut în ghiveci, molidul argintiu poate fi plantat indiferent de anotimp, cu condiția ca pământul din ghiveci să nu fie înghețat. Este recomandat să fie mutat din ghiveci în alt ghiveci la fiecare 2 ani, de preferință primăvara sau toamna.

    Solul folosit pentru plantare poate fi unul obișnuit sau un amestec care să permită infiltrarea cu ușurință a apei în straturile profunde ale acestuia.

    Pentru plantarea molidului argintiu în mediul exterior, perioadele cele mai potrivite sunt fie primăvara, înainte de apariția mugurilor aborelui (lunile aprilie-mai), fie toamna, în timpul repausului vegetativ (lunile octombrie – noiembrie). Picea Pungens Glauca de la pepiniera noastră de tuia se livrează în balot și poate fi plantat imediat.

    Gropile trebuie să aibă 80 cm adâncime și 90 cm diametru, dimensiuni care variază în funcție de mărimea balotului. Dacă solul în care se plantează trebuie înlocuit, se recomandă ca săparea gropilor și alimentarea lor cu pământ fertil să se facă din timp, cu câteva zile înainte de plantarea efectivă a arborelui. Balotul se introduce în poziție verticală în groapa săpată și se acoperă cu pământ până la umplerea acesteia. Solul se tasează cu grijă și în jurul trunchiului se creează un cerc de irigare cu diametrul de 1,5 metri, care se udă din abundență.

    Îngrijirea molidului argintiu

    Udarea se face în funcție de cantitatea de precipitații din zona în care este plantat. ATENȚIE! Udarea trebuie făcută în a doua jumătate a nopții.

    Dacă în zonă precipitațiile sunt sub 30 litri pe metru pătrat, arborele are nevoie în interval de 7 zile de circa 20 litri de apă. În cazul în care precipitațiile sunt între 30 și 50 litri pe metru pătrat, molidul argintiu trebuie udat cu circa 10-20 litri de apă în 7 zile.

    Pentru cantități de precipitații mai mari de 50 litri pe metru pătrat căzute în decurs de 7 zile, nu este necesară udarea suplimentară.

    Apa folosită pentru udare nu trebuie să fie calcaroasă pentru că în timp aceasta “spală” din pământ minerale cum ar fi magneziul și fierul. Fără acestea, fotosinteza este îngreunată, ceea ce duce la schimbarea culorii acelor în verde deschis. Pentru a combate acest proces trebuie să se aplice un tratament bazat pe îngrășăminte cu magneziu. Este important să se evite folosirea de îngrășăminte naturale din compost de origine animalieră.

    În ceea ce privește tăierea, aceasta poate fi efectuată pentru a păstra simetria ramurilor și bogăția coronamentului, astfel:

    • la prima cosmetizare din an, trebuie scurtate doar vârfurile lăstarilor pentru ca aceștia să își păstreze forma;
    • la ultima tăiere din an, trebuie lăsați acei lăstari care au deja formă lemnoasă, ca să reziste la frigul și gerul de peste iarnă;
    • pentru a conferi sau păstra aspectul estetic, tăierea trebuie realizată în așa fel încât coronamentul arborelui să se îngusteze spre vârf;
    • pentru ca vârful molidului argintiu să crească în înălțime, este necesar ca ramurile care apar lângă el să fie înlăturate pentru a nu-i bloca dezvoltarea;
    • dacă la ieșirea din iarnă arborele prezintă ramuri distruse de ger, acestea trebuie îndepărtate pentru ca mugurii care se vor transforma în lăstari să poată înlocui coroana deteriorată.

    Boli și dăunători specifice molidului argintiu

    În general, acest arbore este rezistent la boli și dăunători. Ciuperca este una dintre bolile care îl afectează, însă doar dacă molidul este fragil. Prin îndepărtarea ramurilor afectate, se înlătură și ciuperca. Unii dintre cei mai des întâlniți dăunători ai molidului argintiu sunt puricii plantelor, care se elimină cu insecticide.

    5 Specii de molid argintiu

    Pentru că este unul dintre cei mai frumoși arbori ornamentali, își prezentăm 5 specii deosebite de molid argintiu:

    Picea Pungens Bialobok cunoscut și sub numele de molid argintiu Bialobok este o specie de molid care în celelalte anotimpuri are înfățișarea unui molid argintiu obișnuit, însă care pe timp de primăvară, când apar mugurii, dobândește un aspect excepțional, gălbui-auriu. Are o creștere lentă, atinge o înălțime de maxim 5 metri, se plantează în zone expuse la soare și prosperă în soluri drenate.

    Molidul argintiu pitic sau Picea Pungens Glauca Globosa are ace rigide în formă de seceră, de un albastru-argintiu deosebit, nuanță care se păstrează pe tot timpul anului. Crește cu 5-7,5 centimetri pe an, ajungând după 10 ani la circa 60-70 centimetri înălțime. Se adaptează la mai multe tipuri de sol, tolerează bine condiții climaterice uscate, dar și pe cele umede și suportă poluarea urbană, putând fi întâlnit din acest motiv în amenajările din marile orașe.

    Molidul argintiu Kaibab (Picea Pungens Glauca Kaibab) are coroana piramidală la tinerețe, respectiv cilindrică la maturitate, acele sale fiind verzi-albăstrui. Acest arbore preferă solurile afânate și turboase și se plantează în zone expuse la soare, putând ajunge până la 15-16 metri înălțime.

    Molidul argintiu Hoopsii (Picea Pungens Hoopsii) este cel mai strălucitor molid dintre coniferele argintii. Cu o coroană densă, piramidală, această specie de molid crește cu 25-50 centimetri pe an și poate ajunge până la 10 metri înălțime. Acele de 3-4 centimetri lungime au nuanțe deosebite din registrul alb-albastru-argintiu. Conurile sunt roșii pe timpul primăverii și au formă cilindrică. Acest arbore prosperă în zonele cu climă rece și nu tolerează clima foarte caldă. Se plantează în soluri umede, bine drenate.

    Molidul pitic globular sau Picea Glauca Alberta Globosa este un confier de talie mică, perfect pentru creșterea în ghiveci. Ramurile sale sunt scurte, înălțimea și diametrul ajung la maxim 60 de centimetri, iar frunzișul are o formă sferică extrem de estetică. Acele sunt de culoare verde închis vara. Molidul pitic globular se poate planta oricând, în sol bine drenat, fie individual, fie în grupuri de arbuști.

    Dacă vrei să îți înfrumusețezi grădina, terasa, curtea sau locuința cu un arbore ornamental deosebit, alege unul de la pepiniera noastră din Baia Mare.

    Îl livrăm prompt, cu instrucțiuni de plantare și îngrijire și cu o garanție de 60 de zile.

    În acest fel, vei beneficia de toate informațiile de care ai nevoie pentru ca molidul tău argintiu să crească frumos și să lumineze spațiul în care îl amplasezi.

    Nu aveai de gând sa abandonezi coșul, nu-i asa?

    Introdu adresa de email pentru a-ți salva coșul de cumpărături pentru mai târziu. Și cine știe, poate chiar îți vom trimite un cod de reducere de 10%. 😉

    Select your currency
    RON Romanian leu