Garanție 90 de zile. 5% extra reducere la plata card.

  arrow Înapoi la meniu
  Produse
  Iarba ornamentala pentru gradina ta
  septembrie 27, 2022

  Iarbă Ornamentală – Ghid de Plantare și Îngrijire

  Share

  Iarba ornamentală se bucură de ani buni de o popularitate crescută pentru că nu necesită îngrijiri speciale, se poate planta și în soluri cu cantități reduse de nutrienți și este disponibilă în forme și dimensiuni variate.

  În acest articol îți prezentăm un ghid de plantare și îngrijire pentru iarba ornamentală.

  Înainte de a cumpăra iarbă decorativă pentru curtea, grădina sau casa ta, e bine să ții cont de următoarele aspecte:

  Dimensiunea spațiului în care vrei să plantezi iarba

  Iarba ornamentală este potrivită pentru a acoperi spații vaste, dar și gropi de dimensiuni reduse, înălțimea acestei plante variind de la 25 de centimetri până la câțiva metri.

  Locul potrivit pentru iarba ornamentală în grădina ta

  Direcția de creștere

  Poți alege o variantă îndrăzneață, cu creștere verticală, sau un soi care se dezvoltă pe orizontală, sub formă de movilă.

  Cu frunze căzătoare sau veșnic verzi

  Dacă vrei o iarbă care să înfrumusețeze decorul tot timpul anului, poți alege un sortiment care își păstrează frunzișul și în timpul sezonului rece.

  Dacă însă ai nevoie ca decorul tău să fie verde doar primăvara și vara, optează pentru un sortiment cu frunze căzătoare.

  Culoarea ierbii

  De la multiple nuanțe de verde la galben intens, tonuri arămii, albastre-gri ori roșiatice, iarba ornamentală își transformă frunzișul înr-un spectacol de culori și poți alege nuanța care se potrivește cel mai bine dorințelor tale și amenajării spațiului tău.

  O pată de culoare în grădina ta

  Când și cum se plantează iarba ornamentală?

  Ca regulă generală, se plantează primăvara sau toamna. Pentru plantare, fă o groapă în pământ cu aceeași adâncime la care se afla iarba în recipientul sau balotul în care ai cumpărat-o. Pune iarba în groapă, acoperă cu pământ și fixeaz-o. Udă iarba și las-o să se “prindă”.

  Există numeroase sortimente, fiecare cu cerințele sale specifice de plantare și creștere: unele se dezvoltă bine în soluri umede, bine drenate, altele preferă solurile mai uscate și care pot reține apa pentru perioade mai lungi de timp.

  Pentru ierburile care se descurcă mai bine în soluri uscate, îmbunătățește drenajul înainte de plantare adăugându-i acestuia nisip pentru horticultură.

  Majoritatea soiurilor de iarbă ornamentală preferă locațiile însorite, însă există și unele care tolerează foarte bine umbra. Este important să te asiguri că plantezi sortimentul potrivit în locul potrivit.

  Cum se îngrijește iarba ornamentală?

  Plantele perene trebuie toaletate în fiecare primăvară la începutul lunii martie. Îndepărtează tulpinile îmbătrânite ale ierburilor cu frunza căzătoare și greblează acele căzute ale ierburilor veșnic verzi.

  Separă pâlcurile aglomerate de iarbă tot în timpul primăverii nu doar din motive estetice, ci și pentru a le stimula creșterea și dezvoltarea.

  Ierburi ornamentale pentru curtea, grădina sau casa ta

  Iarba elefantului

  Iarba elefantului sau Miscanthus giganteus, din familia Miscanthus, este o iarbă perenă originară din Asia.

  Poate crește până la 3-4 m înălțime, tolerează solurile poluate și odată “prinsă” în sol, după primul an, nu este pretențioasă și nici nu necesită tratamente de îmbunatățire a calității solului.

  Iarba elefantului are rădăcini care ajung până la 6 m adâncime în căutare de apă și în timpul iernii își pierde frunzele, care îndeplinesc rolul unui îngrășământ natural pentru solul în care este plantată.

  Iarba albastră – Festuca Glauca Eisvogel

  Iarba albastra
  O culoare vie în curtea ta

  Festuca Glauca Eisvogel este o iarbă decorativă cu frunze albăstrui-verzui și flori argintii sub formă de spini. Are o durată mare de viață, iar întreținerea ei se limitează la toaletarea care se efectuează primăvara.

  Iarba albastră preferă locațiile scăldate în razele soarelui, iar în cazul în care este plantată în spații parțial umbrite, frunzișul său își schimbă culoarea din albăstrui în verde. Este o plantă perenă foarte rezistentă, tolerând atât condițiile de secetă, cât și pe cele de ger.

  Iarba coadă de ponei

  Iarba Stipa Tenuissima Pony Tails cunoscută și sub numele de „iarbă coadă de ponei” face parte din familia Poaceae și este potrivită atât plantării în curte, cât și creșterii în ghiveci. Paniculele sale aurii, strălucitoare, îi conferă un aspect deosebit din luna mai până în luna octombrie, această iarbă putând ajunge la maturitate la 40-60 cm înălțime.

  Iarba coadă de ponei perfectă pentru tine și casa ta

  Se poate planta fie primăvara, fie toamna, de preferință în soluri bine drenate și în locații foarte însorite. Amplasată în fața unui covor de vegetație, va conferi acestuia un farmec aparte grație vârfurilor pufoase, asemănătoare unei cozi de ponei.

  Această iarbă mexicană este foarte rezistentă la temperaturi scăzute (de până la -10°C) și nu necesită îngrijire specială, în afară de tăierea tulpinilor uscate la finalul iernii pentru a stimula apariția de noi lăstari.

  Iarba Carex petrei

  O iarbă perenă cu frunze roz-maronii sau roșu-maronii în formă de lance, Carex petrei crește circa 15-30 cm în înălțime, rezistă la secetă și este o alegere inspirată pentru amenajarea unei stâncării sau a unei grădini alpine. Este potrivită plantarii în plin soare sau în locații parțial umbrite și sol bine drenat.

  Sortimentul Carex petrei Milk Chocolate conferă grădinii în care este cultivat un aspect deosebit datorită frunzelor lungi care își schimbă nuanța din culoarea laptelui cu ciocolată primăvara și vara în portocaliu odată cu venirea toamnei.

  Iarba grasă – Sedum Touchdown Teak

  Sedum Touchdown Teak sau iarba grasă este un sortiment de iarbă viguros, rezistent la secetă, care își menține un aspect compact și vertical timp îndelungat.

  Planta are frunze strălucitoare în nuanțe ce variază de la roșu-maroniu până la violet, tulpini roșii și flori roșii-trandafirii. Culoarea sa interesantă o face o alegere excelentă pentru înfrumusețarea unei alei, a unei grădini alpine sau a unei grădini de dimensiuni reduse. Crește ușor ca plantă de interior, sub formă de covor de verdeață sau în ghivece și nu necesită îngrijiri speciale. Se plantează în locații însorite sau parțial umbrite, în soluri bine drenate. Se “fixează” repede și rezistă bine la căldură odată fixată în sol. Tolerează și solurile argiloase ori nisipoase și are nevoie de udare regulată din primăvară până în toamnă, în special în primul an de la plantare.

  Iarba ornamentală poate adăuga grădinii, curții ori casei tale o notă estetică aparte, un colorit inedit și un aspect original.

  Iarbă ornamentală pentru grădina ta

  Pe tuia.ro găsești iarba potrivită pentru amenajările tale, pe care noi o livrăm rapid cu instrucțiuni de plantare și garanție de 90 de zile.

  Select your currency
  RON Romanian leu