Garanție 90 de zile. 5% extra reducere la plata card.
Iarna este un anotimp dificil pentru arborii decorativi și ca să te poți bucura de frumusețea lor și în celelalte anotimpuri, este nevoie să îi protejezi pe durata sezonului rece.
În acest articol îți spunem cum să protejezi arborii ornamentali în condițiile aspre ale iernii.
Frigul nu este singura provocare pe care o înfruntă acești arbori în timpul sezonului rece.
Pe lângă acesta, arborii și arbuștii decorativi trebuie să facă față și unor condiții ca:
Cum să protejezi rădăcinile arborilor ornamentali
După ce pământul îngheață, aplică un strat de 8-10 centimetri de mulci în jurul bazei arborilor. Obținut din scoarță mărunțită, așchii de lemn sau din paie, mulciul apără rădăcinile și păstrează în sol umiditatea acumulată în timpul perioadei de vegetație. În plus, acest amestec protejează solul de oscilațiile de temperatură pentru că acționează ca o pătură izolatoare.
Variațiile de temperatură pot “păcăli” plantele, generând noi creșteri de vegetație care sunt distruse de îndată ce temperaturile scad din nou.
Mulciul trebuie aplicat la câțiva centimetri distanță de tulpinile arborilor și arbuștilor pentru a preveni putrezirea și pentru a descuraja rozătoarele care pot în caz contrar să ronțăie din ele.
Scoarța arborilor tineri este vulnerabilă la arsurile provocate de lumina solară din timpul iernii. Ca să o protejezi, poți acoperi partea de tulpina îndreptată spre sud cu var de interior, de culoare albă, diluat, sau poți înveli tulpina în saci din pânză groasă. În acest fel previi crăpăturile cauzate de îngheț, care apar atunci când scoarța de culoare închisă se încălzește în timpul zilei și se răcește rapid pe timpul nopții. De asemenea, aceste învelitori protejează arborii și de efectul dăunător al sării împrăștiate de mașinile de deszăpezire, dacă grădina ta este aproape de carosabil. Sarea poate face ca acele unor conifere (cum ar fi pinul alb) să capete culoare maro în primăvară și să trebuiască îndepărtate.
Ramurile aplecate sub greutatea zăpezii trebuie curățate ușor de aceasta. Nu încerca să îndepărtezi gheața depusă pentru că e posibil să faci mai mult rău decât bine.
În schimb, zăpada acumulată la baza arbuștilor trebuie lăsată pentru că ea îi protejează și reglează temperatura solului.
Arbuștii al căror frunziș are tendința de a se separa în mănunchiuri în loc să-și păstreze integritatea (cum este tuia) din cauza greutății zăpezii trebuie legați pentru a limita daunele provocate, daune care uneori pot fi ireversibile. Poți folosi sfoară pentru a ține coronamentul veșnic verde compact, nedesfăcut și prin urmare sănătos.
Udarea acestor arbori între episoadele de ninsoare le oferă umiditatea de care au nevoie pentru a nu se usca. Acest lucru este necesar mai ales în timpul zilelor cu soare de iarnă și vânturi uscate.
Cunoscute și sub numele de “anti-transpirante”, aceste spray-uri oferă învelișuri protectoare arbuștilor cu frunziș veșnic verde, ele reducând pierderea de umiditate.
Când pământul îngheață, plantele nu mai pot absorbi umiditatea din sol așa că o obțin din foliaj care din această cauză începe să se usuce. Aplicate pe acele coniferelor de exemplu, în luna noiembrie și apoi în ianuarie, spray-urile anti-desicante rețin umiditatea acumulată și previn deteriorarea și distrugerea foliajului.
Cu puțin ajutor, arborii tăi vor trece cu bine de iarnă și vor continua să înfrumusețeze spațiul în care i-ai amenajat.
Dacă vrei să oferi o notă de prospețime grădinii sau curții tale, poți alege unul sau mai mulți arbori ornamentali de la pepiniera noastră specializată din Baia Mare.
Introdu adresa de email pentru a-ți salva coșul de cumpărături pentru mai târziu. Și cine știe, poate chiar îți vom trimite un cod de reducere de 10%. 😉