Garanție 90 de zile. 5% extra reducere la plata card.

  arrow Înapoi la meniu
  Produse
  Arbori ornamentali in timpul iernii
  august 17, 2022

  Cum ne protejăm arborii ornamentali în condițiile aspre de iarnă

  Share

  Iarna este un anotimp dificil pentru arborii decorativi și ca să te poți bucura de frumusețea lor și în celelalte anotimpuri, este nevoie să îi protejezi pe durata sezonului rece.
  În acest articol îți spunem cum să protejezi arborii ornamentali în condițiile aspre ale iernii.

  Care sunt dificultățile cu care se confruntă arborii ornamentali în timpul iernii?

  Iarna si arborii ornamentali
  Arborii ornamentali în perioada iernii

  Frigul nu este singura provocare pe care o înfruntă acești arbori în timpul sezonului rece.

  Pe lângă acesta, arborii și arbuștii decorativi trebuie să facă față și unor condiții ca:

  • vânturile uscate: acestea pot usca ori “arde” acele coniferelor, precum și frunzișul arbuștilor, care continuă și în timpul iernii să elimine apa prin vapori;
  • solul înghețat: cauzează probleme pentru că arborii nu pot obține din pământ apă pentru a înlocui rezervele consumate prin evaporare;
  • dezghețurile temporare: pot “păcăli” arbuștii să întrerupă prea devreme starea de repaus, frunzele și acele nou apărute putând fi distruse de următoarele temperaturi scăzute;
  • ciclurile alternative de îngheț/dezgheț: pot ridica frunzișul deasupra pământului, lăsând rădăcinile expuse la vânt și soare;
  • soarele strălucitor de iarnă: încălzește scoarța de culoare închisă a copacilor, care poate îngheța și crăpa când temperaturile scad rapid la apus;
  • șoarecii și alte rozătoare: rod scoarța și crenguțele pentru că hrana se găsește mai rar în timpul iernii.

  Pregătirea pentru iarnă

  • Arborii și arbuștii sănătoși au mai multe șanse să treacă de iarnă nevătămați. Un arbust decorativ care s-a chinuit să supraviețuiască în timpul sezonului de vegetație fie din cauza insuficienței luminii, a nutrienților ori a cantității de apă, fie din cauza unor daune grave cauzate de insecte sau boli, va intra în iarnă într-o stare vulnerabilă. De aceea este necesar să începi acțiunile de protejare a acestor arbori încă din timpul sezonului de creștere și al toamnei.
  • Tunde coronamentul arbuștilor (cum este tuia) în forme conice, ca să împiedici depunerea de zăpadă care îi poate rupe. Arborii decorativi ca ienupărul sau molidul trebuie să aibă ramurile tăiate scurt, apropiate, dar NU în contact cu solul. Zăpada care va “conecta” crengile cu pământul poate duce la apariția de boli și dăunători, de aceea trebuie să te asiguri că ramurile sunt cât mai scurte în raport cu solul.
  • Nu tunde arborii după mijlocul verii. Tunderea stimulează o nouă creștere și întârzie intrarea în starea de repaus.
  • Oprește fertilizarea cu șase săptămâni înainte de primul îngheț de toamnă, pentru a-i ajuta să devină suficient de puternici înainte de venirea frigului.
  • Udă temeinic arborii pe tot parcursul toamnei până când îngheață pământul. Asigură-te că apa pătrunde la 30-45 de centimetri adâncime pentru a ajunge la zona rădăcinii. În acest fel, arborii își pot lua apa din această rezervă chiar și după ce straturile înghețate ale solului nu mai permit trecerea apei în straturile sale profunde.
  • Amenajează paravane (panouri) – acestea protejează arborii și arbuștii, mai ales dacă aceștia sunt amplasați în zone cu vânturi puternice de iarnă.
  Pregatirea arborilor inainte de iarna
  Când tundem tuia înainte de iarnă?

  Cum să protejezi rădăcinile arborilor ornamentali

  După ce pământul îngheață, aplică un strat de 8-10 centimetri de mulci în jurul bazei arborilor. Obținut din scoarță mărunțită, așchii de lemn sau din paie, mulciul apără rădăcinile și păstrează în sol umiditatea acumulată în timpul perioadei de vegetație. În plus, acest amestec protejează solul de oscilațiile de temperatură pentru că acționează ca o pătură izolatoare.

  Variațiile de temperatură pot “păcăli” plantele, generând noi creșteri de vegetație care sunt distruse de îndată ce temperaturile scad din nou.

  Mulciul trebuie aplicat la câțiva centimetri distanță de tulpinile arborilor și arbuștilor pentru a preveni putrezirea și pentru a descuraja rozătoarele care pot în caz contrar să ronțăie din ele.

  Protejarea tulpinilor și a coronamentului

  Scoarța arborilor tineri este vulnerabilă la arsurile provocate de lumina solară din timpul iernii. Ca să o protejezi, poți acoperi partea de tulpina îndreptată spre sud cu var de interior, de culoare albă, diluat, sau poți înveli tulpina în saci din pânză groasă. În acest fel previi crăpăturile cauzate de îngheț, care apar atunci când scoarța de culoare închisă se încălzește în timpul zilei și se răcește rapid pe timpul nopții. De asemenea, aceste învelitori protejează arborii și de efectul dăunător al sării împrăștiate de mașinile de deszăpezire, dacă grădina ta este aproape de carosabil. Sarea poate face ca acele unor conifere (cum ar fi pinul alb) să capete culoare maro în primăvară și să trebuiască îndepărtate.

  Ramurile aplecate sub greutatea zăpezii trebuie curățate ușor de aceasta. Nu încerca să îndepărtezi gheața depusă pentru că e posibil să faci mai mult rău decât bine.

  În schimb, zăpada acumulată la baza arbuștilor trebuie lăsată pentru că ea îi protejează și reglează temperatura solului.

  Arbuștii al căror frunziș are tendința de a se separa în mănunchiuri în loc să-și păstreze integritatea (cum este tuia) din cauza greutății zăpezii trebuie legați pentru a limita daunele provocate, daune care uneori pot fi ireversibile. Poți folosi sfoară pentru a ține coronamentul veșnic verde compact, nedesfăcut și prin urmare sănătos.

  Alte măsuri prin care poți proteja arborii ornamentali

  Udă arborii când nu ninge

  Udarea acestor arbori între episoadele de ninsoare le oferă umiditatea de care au nevoie pentru a nu se usca. Acest lucru este necesar mai ales în timpul zilelor cu soare de iarnă și vânturi uscate.

  Folosește spray-uri anti-desicante

  Cunoscute și sub numele de “anti-transpirante”, aceste spray-uri oferă învelișuri protectoare arbuștilor cu frunziș veșnic verde, ele reducând pierderea de umiditate.

  Când pământul îngheață, plantele nu mai pot absorbi umiditatea din sol așa că o obțin din foliaj care din această cauză începe să se usuce. Aplicate pe acele coniferelor de exemplu, în luna noiembrie și apoi în ianuarie, spray-urile anti-desicante rețin umiditatea acumulată și previn deteriorarea și distrugerea foliajului.

  Cu puțin ajutor, arborii tăi vor trece cu bine de iarnă și vor continua să înfrumusețeze spațiul în care i-ai amenajat.

  Dacă vrei să oferi o notă de prospețime grădinii sau curții tale, poți alege unul sau mai mulți arbori ornamentali de la pepiniera noastră specializată din Baia Mare.

  Nu aveai de gând sa abandonezi coșul, nu-i asa?

  Introdu adresa de email pentru a-ți salva coșul de cumpărături pentru mai târziu. Și cine știe, poate chiar îți vom trimite un cod de reducere de 10%. 😉

  Select your currency
  RON Romanian leu