Garanție 90 de zile. 5% extra reducere la plata card.

  arrow Înapoi la meniu
  Produse
  bg image for article
  10, February 2021 3 minutes read

  Cele mai comune întrebări despre tuia

  Share

  Pentru început, tuia este un arbore des folosit în amenajările de orice fel, de aceea îl poţi întâlni atât în grădini și curți, cât și în case, în ghiveci. De la designul interior până la cel stradal este ușor de regăsit în orice zonă a țării. Atunci când vin la pepiniera noastră, clienţii au diverse întrebari despre tuia, aşa că ne-am propus ca în rândurile de mai jos, să răspundem la cele mai comune dintre ele.

  Cum se plantează tuia?

  Pentru început, trebuie săpată o groapă cu dimensiuni mai mari decât cea a balotului de pământ. În groapă, torni apă astfel încât să se facă noroi (mocirlă), iar apoi scufunzi acolo balotul arborelui.

  Ca solul să facă un bun contact cu rădăcina trebuie completat cu restul de pământ existent și să ai grijă să nu existe goluri de aer. După ce ai plantat arborele, trebuie udat cu o cantitate suficientă de apă pentru a putea pătrunde la rădăcini.

  Ca apa să nu curgă pe lângă tuia se recomandă să bătătoreşti pământul în jurul arborelui astfel încât să se formeze o zonă ovală în care să stea apa.

  Tuia Thuja Occidentalis Smaragd

  Cum fertilizezi tuia pentru o creștere eficientă?

  Fertilizarea arbuştilor tuia se poate face cu ajutorul unui fertilizant sau prin simplul act de retezare a vârfurilor. Astfel, se dezvolta frumos și formează o coroană bogată, iar creșterea este accelerată. Dacă dorești să îi oferi o fertilizare de două ori pe an, mai exact primăvara sau toamna, poți folosi fertilizant pentru conifere.

  În cazul în care dorești ca din tuia să faci un gard viu, o dată pe an, când începe să se încălzească afară, arborele trebuie tuns pentru a putea forma un gard bogat.

  De ce se usucă tuia?

  Dacă te întrebi “cum se îngrijesc arborii tuia”, adevărul este că nu sunt greu de îngrijit și nu sunt pretențioși, dar va trebui să ții cont de câteva lucruri. Dacă nu ai puțină grijă de ei, rişti să se usuce repede. O cauză des întâlnită la uscarea arborelui este aceea că plantele nu se acomodează cu condițiile din România (temperatură, sol, ș.a.m.d).

  De cele mai multe ori, tuia se poate usca și din cauza lipsei de apă. Se recomandă ca după plantare, arborele să fie udat timp de o săptămână zilnic, iar apoi să fie udat săptămânal. Poți băga un deget în pământ, la 3 cm de sol pentru a vedea dacă acesta este uscat, iar de aici îți vei da seama dacă este necesar să îl uzi sau nu.  În funcţie de cât este de cald afară, acest conifer trebuie udat aproximativ timp de 20 secunde.

  Cât de des se udă tuia?

  Se recomandă ca după ce arborele a fost plantat acesta să fie udat zilnic timp de o săptămână, iar apoi se poate trece la udarea lui o dată la câteva zile. Dacă tuia este plantat într-un ghiveci trebuie să îl uzi constant ca pământul să fie tot timpul umed.

  Are tuia dăunători?

  Deși tuia este o plantă extrem de rezistentă, dacă condițiile în care se dezvoltă nu sunt favorabile (temperatură, umiditate ridicată), pot apărea ciuperci care vor îngălbeni frunzele și scoarța este posibil să se desprindă.

  Aceste tipuri de ciuperci sunt foarte rare, dar dacă arborele se confruntă cu așa ceva, se recomandă aplicarea unor tratamente curative cu fungicide.

  Aceste tratamente trebuie aplicate la sfârșitul lunii aprilie-începutul lunii mai și, de regulă, este nevoie de 1-2 tratamente pentru a preveni apariția dăunătorilor.

  Cum tundem tuia?       

  Pentru corectarea anumitor defecte de formă sau pentru obținerea unor forme deosebite se recomandă tăierea coroanei pentru a se împrospăta frunzișul. Tuia se tunde, de obicei, la sfârșitul iernii, deoarece atunci este cea mai bună perioadă a anului pentru împrospătarea aspectului pomului și pentru întreținere se va tunde la o perioadă de 2-3 ani.

  În cazul în care dorești niște forme compacte și dense, de regulă se folosesc ciupiri sau tăieri. Aceste metode, se realizează vara. O tundere la începutul verii, una la sfârșitul verii și o tundere în timpul iernii.

  Pentru tunderea arborelui se utilizează o foarfecă pentru tunsul gardului viu, iar crengile ieșite din coroană sunt primele care trebuiesc scurtate pentru a obține un aspect îngrijit.

  Am încercat să răspundem la cele mai des întâlnite întrebari despre tuia pe care le au iubitorii de acest arbore foarte plăcut din punct de vedere vizual. Sperăm că te-am inspirat și că vei considera acest arbore pentru grădina sau curtea ta.

  article img Thuja Occidentalis Smaragd
  Select your currency
  RON Romanian leu